Sorg & krise

Ordet krise bruger vi om mangt og meget, og almindelige kriser – bumpene på livets landevej – klarer vi for det meste selv med gode menneskers nærvær og venskab. Sådan er det også med sorgen, – den hører med til livet, og vi skal alle igennem en eller flere sorger i vores livsforløb.

Heldigvis er det efterhånden blevet en selvfølgelighed at ofrene i akutte traumatiske kriser kan have behov for professionel bistand. Vi kender det fra de store, tragiske begivenheder, som vi læser om i medierne og måske også fra hændelser i vort eget liv, – de antager blot mindre dimensioner, men er lige så alvorlige for den enkelte.

Den professionelle hjælper kan bidrage med konkrete anvisninger og med at skabe overblik i det kaos, som er et kendetegn ved den akutte krise. Når krisen klinger af, vil det være tid til at bearbejde hændelsen på et nyt niveau.

Når vi sørger, kan sorgen være god og meningsfuld, men når den er det modsatte, og når sorgen er kompliceret både i sin baggrund og i sit forløb, kan der også være grund til at søge hjælp hos en udenfor stående professionel.

At være i sorg eller i krise – er to forskellige tilstande.

Krise udløser sorgreaktioner, mens sorg ikke nødvendigvis medfører krise.